Ny regering – velkendt problem

Kommentar af Mirka Mozer, Direktør for Indvandrer Kvindecentret.

Den nye regering har allerede sat sit præg på integrationsområdet. Den nye integrationsydelse trækker tunge spor tilbage til starthjælpen i 2000erne, mener Indvandrer Kvindecentrets direktør, Mirka Mozer. Dengang kom der ellers ikke noget godt ud af det.

”Forskning har vist, at reduktion i ydelserne, hverken skaber bedre integration eller mange flere jobs.Det skaber derimod flere fattige familier i Danmark og social isolation, hvilket ikke kun har konsekvenser for den enkelte, men for samfundet generelt,” siger Mirka Mozer fra Indvandrer Kvindecentret.

Ifølge regeringen har integrationsydelsen to formål. Den skal mindske tilstrømningen af flygtninge til Danmark og motivere flere til at tage arbejde. Men intet tyder på, at flygtninge vælger land efter økonomiske ydelser.

”Tværtimod er ønsket om at komme til et land med styr på menneskerettigheder, gratis lægehjælp, tryghed og gode boligforhold noget af det, der tæller mest. Hvis ellers man som flygtning, er så privilegeret at kunne vælge,” siger Mika Mozer.

I stedet for at skære i ydelserne, bør regeringen langt hellere investere i at skabe job og et mere rummeligt arbejdsmarked. Et arbejdsmarked, der også har plads til mennesker uden lange akademiske uddannelser eller stor erhvervserfaring, mener Mirka Mozer.

”Mange banker på min dør i Indvandrer Kvindecentret for at søge arbejde. Det er kvinder, der tager initiativ og som ønsker at forsørge sig selv og deres familier. Kvinder, der ønsker at bidrage og være en del af arbejdsmarkedet. De mangler ikke motivation. De mangler stillinger, som de kan søge. Det ændrer integrationsydelsen ikke ved. Desværre.”

Mirka Mozer, Direktør Indvandrer Kvindecentret