Faiso Wasame er 34 år og kommer fra Somalia. Hun har været gift to gange, men er i dag alene med fire børn på 4, 8, 9 og 12 år. For Faiso og familien er Indvandrer Kvindecentret et slags andet hjem. ”For her er altid rum til alle – også selv om vi fylder en del”, griner Faiso og kigger stolt på sine unger, der er godt i gang med alt fra legoklodser til lektielavning.

Hele familien laver lektier i Indvandrer Kvindecentret

Hele familien laver lektier i Indvandrer Kvindecentret

”Jeg startede i Indvandrer Kvindecentret for 3 år siden, og ville komme her 5 dage om ugen, hvis det var muligt. Da jeg startede, talte jeg næsten ikke dansk, men takket være centret har jeg fået min 9. klasses eksamen i dansk. Mine fire børn og jeg er meget glade for at komme her. Kvinderne her i Indvandrer Kvindecentret er blevet mine venner.

Da jeg gik i 9. klasse, fik jeg mange lektier for og dem lavede jeg her i lektiecaféen. Mine klassekammerater undrede sig over, hvor nemt det var for mig at nå alle mine lektier som alenemor, og hvor godt jeg klarede mig og så fortalte jeg, at jeg kommer her og at det kan de også gøre, hvis de vil have lektiehjælp eller hjælp til andre ting.

Mine børns lærere fortæller, at børnene er blevet rigtig gode i skolen, fordi de kommer i lektiecafé her, og lærerne ved, at børnene altid laver deres lektier – min ældste søn har lige fået 12, og vi sidder hver dag mindst en time sammen og laver lektier. I dag går jeg i skole for at lære matematik og naturvidenskab, da jeg gerne vil være sosu-assistent. Jeg møder i skole hver dag kl. 8 og kan godt lide at gå i skole, selvom matematikken er svær. Min lærer roser mig for at sige, når der er noget, jeg ikke kan finde ud af i stedet for bare at skrive af efter de andre, som mange gør i min klasse. Men ved at spørge, lærer jeg meget.

Jeg har tidligere arbejdet i Københavns Kommune med dagpleje og rengøring. Jeg vil gerne arbejde – jeg vil ikke have
kontanthjælp. Lige nu er jeg på SU. Jeg startede på at tage buskørekort på et tidspunkt, men det var svært med arbejdstiderne og mine fire børn. Som sosu-assistent er det lettere, for jeg behøver ikke at arbejde 37 timer om ugen og jeg kan selv være med til at planlægge mine arbejdstider. Når man som jeg er alenemor med 4 børn, så kræver det, at man er meget struktureret for eksempel laver jeg mad til hele ugen i weekenden. Så bliver hverdagene nemlig mindre stressede og så kan vi fokusere på at være sammen som familie. Når jeg er færdig med min uddannelse, så drømmer jeg om et godt arbejde, så jeg kan klare mig selv. Det er uddannelse der åbner dørene.

Det eneste, jeg synes skulle være anderledes i Indvandrer Kvindecentret er, at det nogle gange er rigtig svært at få billetter til turene, fordi jeg går i skole hver dag. Centret er mit andet hjem, og jeg vil gerne oftere med på tur, men jeg forstår selvfølgelig godt, at billetterne skal fordeles retfærdigt.”